Dziś proponujemy kotleciki z zielonej soczewicy, danie pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.

 

1 krok:

Znaleźć przepis na bioconieco.pl

 

2 krok:

Zakupić potrzebne produkty:

Zielona soczewica (2 szklanki), kasza jaglana (ok. 1 niepełna szklanka), czosnek świeży (2, 3 ząbki), len mielony        (2 płaskie łyżeczki) , bulion warzywny (do smaku, ok. 2 łyżeczki) ,  olej roślinny, bułka tarta  lub jakakolwiek mąka,

 

3 krok:

Przygotować:

Soczewicę moczymy ok. 3 h, następnie płuczemy i gotujemy w proporcji 1:2 do miękkości, odcedzamy. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 z dodatkiem bulionu, odcedzamy. Odciśniętą soczewicę łączymy z kaszą jaglaną dodajemy posiekane ząbki czosnku, len mielony, można przyprawić do smaku solą i pieprzem.  Lekko studzimy. Formujemy

kotleciki, jeśli są za rzadkie, dodajemy bułkę tartą lub obojętnie jaką mąkę.

 

4 krok:

Wykonać:

Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub wybranej mące i smażymy na rozgrzanej patelni na złocisty kolor.

 

5 krok:

Degustować:

Usmażone kotleciki podajemy z dowolną surówką. Pychotka!

 

WAŻNE: WSZYSTKIE produkty są dostępne w naszym sklepie, serdecznie zapraszamy!