
Dziś proponujemy kotleciki z zielonej soczewicy, danie pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.
1 krok:
Znaleźć przepis na bioconieco.pl
2 krok:
Zakupić potrzebne produkty:
Zielona soczewica (2 szklanki), kasza jaglana (ok. 1 niepełna szklanka), czosnek świeży (2, 3 ząbki), len mielony (2 płaskie łyżeczki) , bulion warzywny (do smaku, ok. 2 łyżeczki) , olej roślinny, bułka tarta lub jakakolwiek mąka,
3 krok:
Przygotować:
Soczewicę moczymy ok. 3 h, następnie płuczemy i gotujemy w proporcji 1:2 do miękkości, odcedzamy. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 z dodatkiem bulionu, odcedzamy. Odciśniętą soczewicę łączymy z kaszą jaglaną dodajemy posiekane ząbki czosnku, len mielony, można przyprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko studzimy. Formujemy
kotleciki, jeśli są za rzadkie, dodajemy bułkę tartą lub obojętnie jaką mąkę.
4 krok:
Wykonać:
Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub wybranej mące i smażymy na rozgrzanej patelni na złocisty kolor.
5 krok:
Degustować:
Usmażone kotleciki podajemy z dowolną surówką. Pychotka!
WAŻNE: WSZYSTKIE produkty są dostępne w naszym sklepie, serdecznie zapraszamy!