Dziś przedstawiamy pyszne i zdrowe ciasto Karoliny

Inspiracją do tego, okazało się wybornego wypieku, stała się pozostała z poprzedniego obiadu surówka z marchewki. Ciasto marchewkowe pewnie wielu z nas zna, natomiast w tym wszystkim najważniejsze jest, by podążać drogą Zero Weste – staramy się, by nasza kuchnia była obiegiem zamkniętym, gdzie nic się nie marnuje. Więcej informacji znajdą Państwo na naszym blogu: 
Zero Waste w bioconieco.pl  

Przesyłki Zero Waste w bioconieco.pl oraz w zakładce Asortyment Zero Waste w bioconieco.pl

Ponieważ bazą do ciasta stała się marchew, więc poświęcimy jej nieco więcej miejsca.

Skąd się wzięła marchew?

Marchew, to rodzaj rośliny z rodziny selerowatych. Występuje na wszystkich kontynentach i posiada około 60 odmian. Geneza marchwi sięga starożytnego Bliskiego Wschodu, podobno Persji (dzisiejszy Iran). Tam hodowano marchew czarną. Zanim udało się uzyskać kolor pomarańczowy korzenia przez długie lata oprócz czarnego hodowano biały, żółty i fioletowy. Początkowo ceniony był nie korzeń marchwi, a jej aromatyczne liście i nasiona. To cenne warzywo przywędrowało do Europy w średniowieczu i zyskało na popularności ok. XIV wieku.

Właściwości zdrowotne marchwi

Odmiana jadalna (to jadalny korzeń) jest znana w każdym gospodarstwie. Marchew spożywa się na surowo lub w postaci przetworzonej (gotowanej, pieczonej, smażonej, duszonej, parowanej, płynnej). Ma szerokie zastosowanie w kuchni i zawiera wiele zdrowotnych właściwości.
Marchew jest bogata w cenne dla organizmu składniki odżywcze – witaminy i sole mineralne, konieczne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Pomarańczowy kolor korzenia marchwi jest zasługą karotenoidów w nim zawartych. Karotenoidy są naturalnymi przeciwutleniaczami, czyli antyoksydantami, chroniącymi przed nowotworami i mającymi wpływ na spowalnianie procesu starzenia się organizmu. Ciekawych informacji na temat karotenoidów dowiemy się m.in. Karotenoidy

Najwięcej w marchewce znajduje się beta-karotenu (w 100g – 1000mg), który jako prowitamina A  wspomaga odporność organizmu, ma działanie przeciwtrądzikowe i przeciwzmarszczkowe. Picie soku ze świeżej marchwi już u małych dzieci nadaje cerze  pięknego, opalonego kolorytu.

Ponadto w marchwi znajdują się:

  • Luteiny i zeaksantyny – związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku,
  • Likopen – przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki
  • Witaminy: A, z grupy B, C, E i K
  • Cynk
  • Fosfor
  • Magnez
  • Potas,
  • Sód
  • Wapń
  • Żelazo
Spożywanie marchwi jest bardzo zdrowe. Przyjmuje się, że  ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 1 szklance świeżego soku z marchwi odpowiada 5 szklankom surowego korzenia. Badania potwierdzają, iż spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko chorób krążenia, dobrze wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Związki zawarte w marchwi powodują poprawę ukrwienia mięśni i narządów wewnętrznych. Ponadto związki antyoksydacyjne spowalniają rozwój miażdżycy. Badania prowadzone na temat wpływy związku zawartych w marchwi a chorobami nowotworowymi wykazują działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe. Potwierdza się działanie karotenów przeciwko komórkom raka jelita grubego, pęcherza, prostaty, żołądka oraz mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet.

Podsumowując – marchew powinna być stałym składnikiem odżywczym w codziennej diecie każdego z nas! 

Przepis na ciasto Karoliny

Składniki dokładnie takie jak na zdjęciu:

składniki

Wszystkiego trochę tak na wyczucie, mamy tu 2 jaja, szklanka surówki z marchwi, ksylitol do osłodzenia, mąka żytnia, olej kokosowy, krople cytryny, zapach, suszone daktyle (oczywiście do ciasta pokrojone) i przyprawy z bioconieco.pl

Wszytkie składniki zostały wymieszane drewnianą łyżką tak, aby otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wypełnoną kesksówkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 min.

                                                                   Naprawdę wyborne!!!