
Dziś przedstawiamy pyszne i zdrowe ciasto Karoliny
Inspiracją do tego, okazało się wybornego wypieku, stała się pozostała z poprzedniego obiadu surówka z marchewki. Ciasto marchewkowe pewnie wielu z nas zna, natomiast w tym wszystkim najważniejsze jest, by podążać drogą Zero Weste – staramy się, by nasza kuchnia była obiegiem zamkniętym, gdzie nic się nie marnuje. Więcej informacji znajdą Państwo na naszym blogu:
Zero Waste w bioconieco.pl
i Przesyłki Zero Waste w bioconieco.pl oraz w zakładce Asortyment Zero Waste w bioconieco.pl
Ponieważ bazą do ciasta stała się marchew, więc poświęcimy jej nieco więcej miejsca.
Skąd się wzięła marchew?
Marchew, to rodzaj rośliny z rodziny selerowatych. Występuje na wszystkich kontynentach i posiada około 60 odmian. Geneza marchwi sięga starożytnego Bliskiego Wschodu, podobno Persji (dzisiejszy Iran). Tam hodowano marchew czarną. Zanim udało się uzyskać kolor pomarańczowy korzenia przez długie lata oprócz czarnego hodowano biały, żółty i fioletowy. Początkowo ceniony był nie korzeń marchwi, a jej aromatyczne liście i nasiona. To cenne warzywo przywędrowało do Europy w średniowieczu i zyskało na popularności ok. XIV wieku.
Najwięcej w marchewce znajduje się beta-karotenu (w 100g – 1000mg), który jako prowitamina A wspomaga odporność organizmu, ma działanie przeciwtrądzikowe i przeciwzmarszczkowe. Picie soku ze świeżej marchwi już u małych dzieci nadaje cerze pięknego, opalonego kolorytu.
Ponadto w marchwi znajdują się:
- Luteiny i zeaksantyny – związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku,
- Likopen – przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki
- Witaminy: A, z grupy B, C, E i K
- Cynk
- Fosfor
- Magnez
- Potas,
- Sód
- Wapń
- Żelazo
Przepis na ciasto Karoliny
Składniki dokładnie takie jak na zdjęciu:
Wszystkiego trochę tak na wyczucie, mamy tu 2 jaja, szklanka surówki z marchwi, ksylitol do osłodzenia, mąka żytnia, olej kokosowy, krople cytryny, zapach, suszone daktyle (oczywiście do ciasta pokrojone) i przyprawy z bioconieco.pl
Wszytkie składniki zostały wymieszane drewnianą łyżką tak, aby otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wypełnoną kesksówkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 min.
Naprawdę wyborne!!!