Sezon na jabłka papierówki w pełni. W niedzielę przygotowałam pyszną bezglutenową szarlotkę, która rozeszła się w tempie ekspresowym. Dziś coś dla maluchów, które przyjechały do dziadków na wakacje, a ich delikatne brzuszki nie tolerują glutenu. Dieta bezglutenowa jest bardzo ważna w  przypadku osób, którym stany zapalne śluzówki jelita cienkiego niszczą tzw. kosmki jelitowe. Składniki odżywcze pokarmów nie wchłaniają się wówczas  prawidłowo i brakuje budulca do właściwego wzrostu i rozwoju organizmu. Odpowiednio wcześnie wykryta nietolerancja białka glutenowego, które zawarte jest w takich zbożach, jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies, może zapobiegać różnym przykrym dolegliwościom. Niewątpliwie do najważniejszych z nich należą bóle brzucha, biegunki, zaparcia, brak łaknienia,  a w konsekwencji może pojawić się niedobór żelaza i składników mineralnych w organizmie, co powoduje zahamowanie wzrostu i wagi młodego człowieka. W dzisiejszych czasach gluten dodawany jest do wielu produktów spożywczych, jak chociażby przyprawy czy wędliny. Znajdziemy go m.in. w:

  • chipsach,
  • ciastach,
  • ciastkach,
  • czekoladzie,
  • jogurtach,
  • kaszy mannej,
  • kaszy mazurskiej,
  • kaszy perłowej,
  • kaszkach błyskawicznych,
  • kawie zbożowej,
  • ketchupie,
  • kiełkach zbóż,
  • kostkach bulionowych,
  • kuskusie,
  • majonezie,
  • makaronach,
  • marynatach,
  • mieszankach przypraw,
  • musli,
  • musztardzie,
  • napojach,
  • otrębach,
  • parówkach,
  • pęczaku,
  • pieczywie,
  • pierogach,
  • piwie,
  • płatkach śniadaniowych,
  • proszku do pieczenia,
  • pyzach,
  • słonych przekąskach,
  • suszonych owoce,
  • warzywach w puszkach,
  • wędlinach,
  • wyrobach garmażeryjnych.
Ogrom produktów, prawda? Dlatego staramy się dostarczyć Państwu i sobie zdrową żywność od sprawdzonych dostawców z certyfikowanych, ekologicznych upraw.
Dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla osób cierpiących na celiakię, z chorobą Leśniowskiego-Crohna, zespołem jelita drażliwego. Nieleczona celiakia prowadzi do rozwoju nietolerancji organizmu na laktozę. Dlatego też w diecie bezglutenowej nie stosuje się produktów mlecznych i jego przetworów zawierających ten składnik.
 
A dziś proponuję pyszne bezglutenowe placuszki z jabłkami
Przygotowanie jest bardzo proste:
Jaja mieszam (mieszadełkiem) z mlekiem i mąkami, dodaję sól i łyżeczkę sody. Na końcu dorzucam obrane, pokrojone jabłka i łączę z ciastem. Następnie rozgrzewam olej na patelni   i łyżką nakładam placuszki. Smażę na rumiano z obu stron. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. I gotowe!!!! Pychotka dla całej Rodzinki!
 
Smacznego!!!