Topinambur, to nic innego jak słonecznik bulwiasty, gatunek rośliny z rodziny astrowatych, który ma pochodzenie z Ameryki Północnej. Topinambur jest bardzo ceniony i znany ze względu na swoje możliwości lecznicze, produkuje biomasę zieloną. Topinambur jest zwany także ziemniakiem kanadyjskim, ktorego na nasz kontynent sprowadził Kzysztof Kolumb. Roślina ta jest blisko spokrewina ze znanym słonecznikem zwyczajnym. A co ciekawe...raz posadzony w ziemi może odradzać się prze 20 kolejnych lat. Część jadalna to bulwa, która zawiera składniki odżywcze, takie jak witaminy C, z grupy B, aminokwasy, białka, miko- i makroelementy, żelazo, aminokwasy, białka, potas, selen, wapń. 

Uwaga, na co działa topinambur?
1 wspomaga pracę układy trawiennego,
2. inulina zawarta w bulwach daje uczucie sytości, zmniejsza łaknienie i reguluje wypróżnianie, poprawia florę bakteryjną jelit,
3. działa osłonowo na wątrobę,
4. obniża "zły" cholesterol, reguluje cisnienie krwi, obniża poziom cukru we krwi,
5. wzmacnia układ odpornościowy,
6. chroni przed infekcjami dróg moczowych,
7. ma dużo wartości odżywczych i dobry smak.

Topinambur można jeść na surowo, jak również po obróbce termicznej. Można go dodawać do różnych surówek zdejmując skórkę, ugotować jak ziemniaki, tyle, że o połowę krócej, a także zrobić frytki bez obierania. 
W sprzedaży w aptekach topinambur dostępny jest w postaci  soków, produktów zawierające sproszkowane bulwy.

U nas w sklepie polecamy Wszystkim topinambur świeży, w postaci mąki bezglutenowej, kawę z topinamburu z dodatkiem  korzenia z mniszka, koncentrat napoju proboiotycznego, topinambur kiszony, paluszki orkiszowe m.in. z mąki tapinamburu

https://bioconieco.pl/category/?q=topinambur#top

Zapraszamy!!!