Przepis na pyszne, domowe drożdżowe ciasto z jabłkami jest łatwy, prosty w wykonaniu i przyjemny dla podniebienia :)

Do przygotowania zaczynu potrzebujemy:
1. 3/4 szklanki mleka
2. łyżka mąki
3. łyżka cukru
4. ok. 2,5 dag drożdży

Wykonanie: Do podgrzanego w rondelku mleka (pamiętajmy, że nie może być gorące!) rozkruszamy drożdże, dodajemy mąkę i cukier. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15. min.

Składniki na ciasto
1. 2 szklanki mąki
2. 2 jajka
3. 1/4 miękkiego masła
4. 2 łyżki miodu
5. 2 duże jabłka
6. cukier i cynamon do jabłek
7. cukier puder do posypania ciasta
Ważne: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy masło i miód oraz wyrośnięty zaczyn. Następnie wszystko zagniatamy lub miksujemy z użyciem haka. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką i czekamy ok. 40 min aż podwoi swoją objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, obieramy jabłka, kroimy w talarki, posypujemy je odrobioną cukru i cynamonu.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy do formy (ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 21 cm x 21 cm), na wierzch układamy jabłka i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min. 
                                     
     
Prezentowne ciasto jest lekkie, nie zawiera dużo cukru i doskonale nadaje się na podwieczorek.   
                         
                                      Smacznego życzy Zespół Bioconieco!