
Składniki :
Spód:
- 4 Jajka
- 2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
Warstwa na pizzę::
- 3 łyżki niesłodzonego sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1,5 szklanki rozdrobionego sera provolone
- Opcjonalnie:
- 5 sztuk pieczarek
- Oliwki czarne
Szacowany czas przygotowania: 15-25 minut
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C
- Zacznij od przygotowania spodu. Wbij jajka do średniej wielkości miski i dodaj posiekany ser. Dobrze zamieszaj, aby połączyć.
- Za pomocą szpatułki rozprowadź ciasto serowo-jajeczne na blache wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz uformować w dowolny kształt. Piecz w piekarniku przez 15 minut, aż spód od pizzy zarumieni się. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przez minutę lub dwie.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do 225 °C
- Rozłóż sos pomidorowy na cieście i posyp oregano na wierzchu. Posyp serem i ułóż na wierzchu pieczarki i oliwki.
- Piecz przez kolejne 5-10 minut lub do momentu, gdy pizza nabierze złoto brązowego koloru.
Makro(bez opcjonalnych):
1686 kcal| B:140.7g| T:115.9g| W: 18.3g