Składniki :

Spód:

  • 4 Jajka
  • 2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella

Warstwa na pizzę::

  • 3 łyżki niesłodzonego sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1,5 szklanki rozdrobionego sera provolone
  • Opcjonalnie:
    • 5 sztuk pieczarek
    • Oliwki czarne

Szacowany czas przygotowania: 15-25 minut

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C
  2. Zacznij od przygotowania spodu. Wbij jajka do średniej wielkości miski i dodaj posiekany ser. Dobrze zamieszaj, aby połączyć.
  3. Za pomocą szpatułki rozprowadź ciasto serowo-jajeczne na blache wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz uformować w dowolny kształt. Piecz w piekarniku przez 15 minut, aż spód od pizzy zarumieni się. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przez minutę lub dwie.
  4. Zwiększ temperaturę piekarnika do 225 °C
  5. Rozłóż sos pomidorowy na cieście i posyp oregano na wierzchu. Posyp serem i ułóż na wierzchu pieczarki i oliwki.
  6. Piecz przez kolejne 5-10 minut lub do momentu, gdy pizza nabierze złoto brązowego koloru.

Makro(bez opcjonalnych):

1686 kcal| B:140.7g| T:115.9g| W: 18.3g