Co to są cukierki – krówki?
Krówki, to smakołyk znany od pokoleń, dla wielu z nas smak dzieciństwa….uhmmm, mniam, mniam. Kruche lub ciągutki, słodziutkie i wprowadzające w stan błogości. Proces technologiczny był dość prosty i mówiło się, żeby zrobić krówkę wystarczy mleko, cukier i masło. U nas znajdziecie Państwo wersję bio, bez mleka i bez glutenu, więc pychotka dla wielu mających ograniczenia pokarmowe lub zwyczajnie pragnących słodyczy, których składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Na opakowaniu bardzo ważny napis „Wiem co jem”. Coraz więcej osób świadomie wybiera zdrowe, sprawdzone produkty. Krówki bezmleczne i bezglutenowe, to doskonała alternatywa na pyszną przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Skład krówek bezmlecznych i bezglutenowych
Słodycze te powstają na bazie sproszkowanego mleka kokosowego i cukru kokosowego, są bogate w błonnik pokarmowy, nie zawierają glutenu, dostarczają magnez, fosfor i potas. Zawierają także tłuszcz, węglowodany i są dość kaloryczne, więc trzeba zachować umiar J.
W naszej ofercie są krówki smakowe bezmleczne i bezglutenowe: kakaowe, kokosowe, bananowe, toffi, żurawinowe, truskawkowe.
Właściwości kakao
Kakao otrzymuje się z ziaren kakaowca. Jest źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, które są organicznymi związkami chemicznymi z grupy fenoli mającymi wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania chorób układu krwionośnego oraz nowotworów. Związki zawarte w kakao mają działanie rozkurczające na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi w organizmie, działają przeciwzakrzepowo, obniżają zły cholesterol. Niektóre źródła podają także, iż kakao skutecznie spowalnia rozwój demencji u osób starszych. Dzięki zawartości magnezu oraz kwasu walerianowego działa uspakajająco i relaksująco. Zawartość teobrominy w ziarnach kakaowca może zapobiegać kamicy nerkowej, pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, astmie, nadciśnienia tętniczego.
Właściwości kokosa
Kokos, to owoc tropikalnej palmy kokosowej mający wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Wnętrze orzecha kokosowego jest jadalne i składa się z białej wyścieliny – bielmy i wody kokosowej. W miąższu kokosa znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, witamina C, B6, E oraz K, niacyna, ryboflawina i tiamina. Kokos jest źródłem błonnika. Zawiera 70% tłuszczów, 14% węglowodanów i 7% białka. Można go spożywać i pić  na surowo. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, m.in. mąka kokosowa, cukier kokosowy, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, olej kokosowy więc, jak widać jest składnikiem wielu potraw. O kokosie wiemy, że ma działanie bakteriobójcze, jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę układu pokarmowego, ma dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu, obniża cholesterol i ciśnienie krwi, odżywia naszą skórę, ma działanie przeciwpróchnicze, uzupełnia elektrolity, dodaje energii, pomaga w walce z chorobą Parkinsona i Alzheimera.
Właściwości banana
Banany są łatwo przyswajalnym źródłem energii, mają wiele wartości odżywczych. Dostarczają organizmowi błonnik, magnez, potas https://dietetycy.org.pl/banan-a-potas/, witaminę B6, C. Dobrze działają na jelita, są doskonałe dla rekonwalescentów. Regulują ciśnienie krwi, chronią żołądek przed powstawaniem wrzodów. Zawarty w nich inhibitor proteazy zapobiega rozwojowi bakterii patogennych, które powodują rozstrój żołądka.        W stanach zagrożenia odwodnieniem organizmu, np. przy biegunkach, zawarte w bananach elektrolity, w tym potas, pomagają utrzymać prawidłowy stan nawodnienia. Zapobiegają także zaparciom. Za sprawą substancji zawartych w bananach, takich jak karotenoidy i związki fenolowe zwalczają wolne rodniki, co przeciwdziała chorobom przewlekłym. Mają wpływ na wytwarzanie serotoniny – hormonu szczęścia, co wpływa na poprawę nastroju. Są wskazane dla osób aktywnych, gdyż szybko dostarczają energii, uzupełniają jej straty, a także wzmagają koncentrację przy wzmożonym wysiłku fizycznym.
Bioconieco.pl – sklep ze zdrową żywnością
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo także krówki z miętą, z gorzką czekoladą i czarnymi porzeczkami, z miodem, z imbirem i pigwowcem, z jagodami goi. Czyli dla każdego, coś smacznego!