
Składniki :
szklanka - 250 ml
- Mąka migdałowa(3 szklanki)
- Serek śmietankowy(0.5 szklanki)
- Nasiona Chia(1 łyżka)
- Masło w temperaturze pokojowej(0.5 szklanki)
- Woda(1.5 łyżki)
- Aromat waniliowy(1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia(1 łyżeczka)
- Erytrytol(0.5 szklanki)
- Limonka(Starta skórka)
Szacowany czas przygotowania: 20-35 minut
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia , dodajemy wodę i pozostawiamy na 10 minut
- Bierzemy do nowej miski masło i erytrytol ( jeśli masło nie jest roztopione, wstawić na 30 sekund do mikrofalówki ) dodać serek śmietankowy, wymieszać.
- Dodajemy nasiona nasiąknięte wodą, aromat, proszek do pieczenia i skórkę z limonki, troszkę mąki i mieszamy wszystko
- *Opcjonalnie jeśli chcemy, aby nasze ciasteczka były bardziej cytrynowe dodajemy kilka kropel soku z cytryny
- Ponownie dosypujemy resztę mąki i wszystko wymieszać aż powstanie masa na ciasteczka.
- Na blachę owiniętą papierem układamy kulki i lekko dociskamy aby wyszły płaskie ciasteczka.
- Piekarnik ustawiamy na 180 °C i pieczemy ok. 12-15 min. aż się zarumienią.
- GOTOWE!
Makro:
3643kcal| B:82.2 g| T:319.2g| W: 204.1g