Składniki :

szklanka - 250 ml
  • Mąka migdałowa(3 szklanki)
  • Serek śmietankowy(0.5 szklanki)
  • Nasiona Chia(1 łyżka)
  • Masło w temperaturze pokojowej(0.5 szklanki)
  • Woda(1.5 łyżki)
  • Aromat waniliowy(1 łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia(1 łyżeczka)
  • Erytrytol(0.5 szklanki)
  • Limonka(Starta skórka)

Szacowany czas przygotowania: 20-35 minut

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia , dodajemy wodę i pozostawiamy na 10 minut
  2. Bierzemy do nowej miski masło i erytrytol ( jeśli masło nie jest roztopione, wstawić na 30 sekund do mikrofalówki ) dodać serek śmietankowy, wymieszać.
  3. Dodajemy nasiona nasiąknięte wodą, aromat, proszek do pieczenia i skórkę z limonki, troszkę mąki i mieszamy wszystko
  4. *Opcjonalnie jeśli chcemy, aby nasze ciasteczka były bardziej cytrynowe dodajemy kilka kropel soku z cytryny
  5. Ponownie dosypujemy resztę mąki i wszystko wymieszać aż powstanie masa na ciasteczka.
  6. Na blachę owiniętą papierem układamy kulki i lekko dociskamy aby wyszły płaskie ciasteczka.
  7. Piekarnik ustawiamy na 180 °C i pieczemy ok. 12-15 min. aż się zarumienią.
  8. GOTOWE!

Makro:

3643kcal| B:82.2 g| T:319.2g| W: 204.1g