Makaron Konjac

Makarony są często podstawą dań. Kiedy nie mamy pomysłu na obiad z pomocą przychodzą wszelkie przepisy na dania jednogarnkowe z makaronem w roli głównej. Posiłek taki jest syty smaczny i może być bardzo zdrowy!!! Proponuję zainteresować się makaronem bezglutenowym Konjac, bardzo popularnym w naszym sklepie.

Pochodzenie makaronu Konjac

Wytwarzany jest z korzenia rośliny o takiej samej nazwie – konjac, po polsku zwana „dziwidłem”, uprawianej w Chinach i Japonii. Skąd taka nazwa? Otóż dlatego, gdyż to dziwna roślina dużych rozmiarów. Przez pierwszą dekadę swojego życia wcale nie kwitnie. Następnie pojawia się kwitnienie raz na kilka lat. Trwa ono 3 dni i w tym czasie wydobywa się z niej niezbyt przyjemny zapach zgniłego mięsa, co w Anglii dało jej nazwę „corps flower”, czyli trupi kwiat. Korzeń tej rośliny chłonie rekordowe ilości wody (nawet 200 krotność swojej wagi) i zawiera bogactwo błonnika zwanego glukomannanem mającego zbawienny wpływ na korzystną mikroflorę jelit, poza tym obniża w organizmie cholesterol i poziom cukru.

Właściwości i zalety makaronu konjac

  • Jest źródłem błonnika – glukomannanu
  • Zawiera witaminy i minerały, takie jak potas, wapń, żelazo
  • Nie zawiera tłuszczu, cukru oraz soli przez co skutecznie obniża cholesterol LDL oraz opóźnia wchłanianie glukozy
  • Wspomaga trawienie
  • Oczyszcza żołądek z toksyn
  • Szybko daje uczucie sytości
  • Zalecany jest dla osób będących na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, cukrzycowej i ketogenicznej
  • Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu
  • Ma delikatny smak
  • Świetnie się komponuje z innymi składnikami
  • Doskonały do dań jednogarnkowych

Rodzaje makaronów bezglutenowych konjac w sklepie bioconieco.pl

Przepis na bezglutenowe danie jednogarnkowe z makaronem Konjac znajdziecie Państwo tutaj:bioconieco.pl danie jednogarnkowe
                                                                      Smacznego!!!