
Makaron Konjac
Makarony są często podstawą dań. Kiedy nie mamy pomysłu na obiad z pomocą przychodzą wszelkie przepisy na dania jednogarnkowe z makaronem w roli głównej. Posiłek taki jest syty smaczny i może być bardzo zdrowy!!! Proponuję zainteresować się makaronem bezglutenowym Konjac, bardzo popularnym w naszym sklepie.
Pochodzenie makaronu Konjac
Wytwarzany jest z korzenia rośliny o takiej samej nazwie – konjac, po polsku zwana „dziwidłem”, uprawianej w Chinach i Japonii. Skąd taka nazwa? Otóż dlatego, gdyż to dziwna roślina dużych rozmiarów. Przez pierwszą dekadę swojego życia wcale nie kwitnie. Następnie pojawia się kwitnienie raz na kilka lat. Trwa ono 3 dni i w tym czasie wydobywa się z niej niezbyt przyjemny zapach zgniłego mięsa, co w Anglii dało jej nazwę „corps flower”, czyli trupi kwiat. Korzeń tej rośliny chłonie rekordowe ilości wody (nawet 200 krotność swojej wagi) i zawiera bogactwo błonnika zwanego glukomannanem mającego zbawienny wpływ na korzystną mikroflorę jelit, poza tym obniża w organizmie cholesterol i poziom cukru.
Właściwości i zalety makaronu konjac
- Jest źródłem błonnika – glukomannanu
- Zawiera witaminy i minerały, takie jak potas, wapń, żelazo
- Nie zawiera tłuszczu, cukru oraz soli przez co skutecznie obniża cholesterol LDL oraz opóźnia wchłanianie glukozy
- Wspomaga trawienie
- Oczyszcza żołądek z toksyn
- Szybko daje uczucie sytości
- Zalecany jest dla osób będących na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej, niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, cukrzycowej i ketogenicznej
- Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu
- Ma delikatny smak
- Świetnie się komponuje z innymi składnikami
- Doskonały do dań jednogarnkowych
Rodzaje makaronów bezglutenowych konjac w sklepie bioconieco.pl
- Spaghetti bioconieco.pl spaghetti
- Spaghetti diet food bioconieco.pl spaghetti diet-food
- Noodle bioconieco.pl noodle
- W kształcie ryżu bioconieco.pl w kształcie ryżu
- Tagliatelle bioconieco.pl tagliatelle
- Angel – hair bioconieo.pl Angel-hair
- Fettuccine bioconieco.pl fettuccine
- Shirataki bioconieco.pl shirataki
Smacznego!!!