Składniki:

  • opakowanie makaronu shiritaki
  • 1 łyżka oleju (u nas papryka ostra, pomidor, bazylia)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa jakie dusza zapragnie im bardziej kolorowo tym lepiej (u nas kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, papryka czerwona, podgotowana fasolka szparagowa zielona, por, marchewka, ogórek zielony)
  • sezam.
  • Sos nr 1.
    • czerwona pasta curry
    • sól do smaku.
  • Sos nr 2.
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka syropu klonowego

Szacowany czas przygotowania: 10-15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Makaron dokładnie przepłukać pod ciepłą wodą, by pozbyć się jego specyficznego zapachu.
  2. Warzywa pokroić: cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryka w paski, marchewkę w cienkie słupki, fasolkę szparagową na mniejsze kawałki, ogórka zielonego w plasterki, pora w paseczki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy czosnek.
  4. Sos nr.1
    • Dorzucamy pastę curry, sól do smaku i warzyw.
    • Podsmażamy do momentu zmiękczenia warzyw wtedy dorzucamy makaron.
    • Smażymy całość 3-5 minut. Posypujemy uprażonym sezamem i szczypiorkiem i wcinamy!i
  5. Sos nr.2
    • Do podsmażonej cebuli i czosnku wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu zmiękczenia warzyw
    • Dokładamy makaron i wlewamy sos.
    • Mieszamy, smażymy około 3-5 minut, przekładamy na talerz i pałaszujemy!

Makro (bez warzyw) z sosem nr. 1:

205kcal| B:4.21g| T:13.73g| W:15.32g

Makro (bez warzyw) z sosem nr. 2:

272kcal| B:9.66g| T:13.45g| W:24.48g

Autorka: wlawendowejkuchni