
Składniki:
- opakowanie makaronu shiritaki
- 1 łyżka oleju (u nas papryka ostra, pomidor, bazylia)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- warzywa jakie dusza zapragnie im bardziej kolorowo tym lepiej (u nas kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, papryka czerwona, podgotowana fasolka szparagowa zielona, por, marchewka, ogórek zielony)
- sezam.
- Sos nr 1.
- czerwona pasta curry
- sól do smaku.
- Sos nr 2.
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Szacowany czas przygotowania: 10-15 minut
Sposób przygotowania:
- Makaron dokładnie przepłukać pod ciepłą wodą, by pozbyć się jego specyficznego zapachu.
- Warzywa pokroić: cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryka w paski, marchewkę w cienkie słupki, fasolkę szparagową na mniejsze kawałki, ogórka zielonego w plasterki, pora w paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy czosnek.
- Sos nr.1
- Dorzucamy pastę curry, sól do smaku i warzyw.
- Podsmażamy do momentu zmiękczenia warzyw wtedy dorzucamy makaron.
- Smażymy całość 3-5 minut. Posypujemy uprażonym sezamem i szczypiorkiem i wcinamy!i
- Sos nr.2
- Do podsmażonej cebuli i czosnku wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu zmiękczenia warzyw
- Dokładamy makaron i wlewamy sos.
- Mieszamy, smażymy około 3-5 minut, przekładamy na talerz i pałaszujemy!
Makro (bez warzyw) z sosem nr. 1:
205kcal| B:4.21g| T:13.73g| W:15.32g
Makro (bez warzyw) z sosem nr. 2:
272kcal| B:9.66g| T:13.45g| W:24.48g