
Miód naturalny lek
Podobno miód znaleziony w grobowcach sprzed wieków, był wciąż zdatny do spożycia.. otóż „nie chrzczony” w zasadzie się nie psuje (dziś wiemy, że miód nie traci swoich wartości prze ponad 20 lat). Do tego miód, oprócz walorów smakowych posiada wiele właściwości, które można z powodzeniem stosować w prewencji zdrowia, zapobieganiu objawom choroby oraz pielęgnacji J
Rynek miodu
Spożycie miodu wzrasta z roku na rok, niestety liczba pszczół które ten miód mają produkować systematycznie maleje. Nie wchodząc w dywagacje na temat przydatności pszczół – to faktem jest, że coraz częściej mamy do czynienia z miodem, który jest rozrzedzany oraz dosładzany różnymi substancjami (najczęściej syropem glukozowym), tylko po to, żeby dostarczyć produkt na półki sklepów w satysfakcjonującym przedziale cenowym…
Dlatego jeżeli kupujesz miód, proszę nie sugeruj się promocyjną ceną, ponieważ nawet gigantom handlu zdarzało się dystrybuować miody od nierzetelnych dostawców.
Działanie miodu
Wracając do właściwości miodu, tak jak wspominaliśmy we wstępie jest ich wiele, a sam miód nie jest do końca zbadany przez naukowców, wiadomo jednak, że dzięki enzymom wytwarzanym przez pszczoły można niwelować stany zapalne zarówno wewnątrz organizmu - pomaga przy bólach brzucha, biegunkach, na ból gardła. Jak i zewnętrznych – przyspiesza gojenie się ran.
Udowodniono również pozytywne działanie miodu na serce. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego, dodatkowo potas, magnez, wapń, żelazo oraz zestaw witamin z gr. A, B i C powoduje, że miód należy do jednego z superfoods, czyli najbardziej odżywczych naturalnych składników. Miód jest również łatwo strawny, dlatego można go stosować na wzmocnienie po przebytych chorobach, w momencie odzyskiwania sił.
Miód ma również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wiadomo, że korzystnie wpływa na jędrność skóry, zwiększa jej sprężystość i rozjaśnia cerę. Przyspiesza gojenie się ran i zwiększa wchłanianie blizn.
Pyłek kwiatowy
Nie tylko miód wyciągany jest z ula, kolejnym cennym surowcem jest pyłek kwiatowy. Udowodniono już szereg pozytywnych działań tego produktu takich jak: zapobieganie miażdżycy i udarów. Ponieważ krew osób przyjmujących pyłki kwiatowe miała niższą podatność na łączenie się płytek krwi (agregacji).
Pyłek kwiatowy, zastosowany u chorych z miażdżycą obniżał poziom lipidów i cholesterolu o 20%- 30%. A podawanie małych dawek pyłku osobom w podeszłym wieku pozwalało osiągać im większą sprawność mózgu.
Ze względu na wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów, witamin i bioelementów pyłek bywa pomocny w zwiększaniu masy ciała u pacjentów niedożywionych. Dzięki jego wartości odżywczej stanowi świetny suplement, reguluje metabolizm i poprawia apetyt. Jest zalecany w okresach rekonwalescencji, po operacjach oraz u osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. Pyłek kwiatowy pomaga przywrócić siły po intensywnym wysiłku fizycznym i usprawnia funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, uczenie się, myślenie, rozumienie, koncentracja. Podnosi również odporność
Miód manuka
Na szczególne zainteresowanie zasługuje miód manuka, ten pochodzący z Nowej Zelandii miód powstaje z pyłków i nektarów drzewa herbacianego. Pod względem walorów smakowych i konsystencji miód ten różni się od znanych nam w Polsce produktów. Uznawany jest za najzdrowszy miód na świecie dzięki najwyższej zawartości metyloglikoskalu. Jest to substancja o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym oraz w kooperacji z innymi składnikami ma działanie przeciwbakteryjne. Miody różnią się składem, dlatego stężenie tej substancji może być różne, poznasz je po oznaczeniach MGO 30+, 100+, 250+ itp.
Właściwości zdrowotne miodów manuka
Działanie MGO jest bardzo dobrze udokumentowane różnymi badaniami. Udowodniono, że wyjątkowo silnie działa na wirusy grypy oraz ospy wietrznej. Skutecznie hamuje rozwój patogenów tych wirusów w organizmie. Antybakteryjne działanie miodu manuka ma zastosowanie również w leczeniu chorób jelita cienkiego, zwłaszcza tych wywołanych patogenami.
Jak widać zastosowań miodu jest dużo, ta wiedza może być przydatna zwłaszcza w czasie kiedy zmagamy się z pukającą do drzwi epidemią coronawirusa. Wykorzystaj ją, żeby zwiększać odporność swojego organizmu w mądry sposób. Poniżej linki do sprawdzonych produktów, o których mowa w powyższym artykule. Warto wybrać miody z certyfikowanych upraw, masz wtedy gwarancję ich składu.
Pyłek kwiatowy: https://bioconieco.pl/category/?q=py%C5%82ek#top
Miód manuka: https://bioconieco.pl/MIOD-MANUKA-MGO-100-BIO-250-g-TRANZALPINE-p10439
Miody: https://bioconieco.pl/category/?q=mi%C3%B3d#top