Składniki: na dwie porcje

  • Dynia piżmowa (200g)
  • 2 Jajka (168g)
  • Mąka kokosowa (24g)
  • Masło klarowane (60g)
  • Śmietana 36% (240g)
  • Borówki (1 opk.)
  • Sól (168g)

Szacowany czas przygotowania: 40-60 minut

Sposób przygotowania:

  1. Przetnij dynię na kawałki i usuń gniazda nasienne
  2. Zetrzyj dynie na dużych oczkach lub pokrój na kostki i zmiksuj
  3. Do startej dyni dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli
  4. Rozgrzej patelnie i dodaj 2 łyżki masła klarowanego
  5. Smaż placuszki na rumiano z obu stron
  6. Duś pod przykryciem przez chwilę
  7. *Do pozostałej masy można dodać 1 jajko, aby lepiej się trzymała*
  8. Podaj na talerzu ze śmietaną i borówkami

Makro jednej porcji:

918kcal| B:17.05g| T:83.35 g| W:31.55 g