Produkty sezonowe, dlaczego warto je jeść?

Warzywa i owoce są fundamentalnymi składnikami diety. Stanowią one naturalne źródła składników mineralnych oraz witamin. W takie pory roku jak wiosna i lato trwa sezon na wiele warzyw i owoców, dlatego powinniśmy jeszcze bardziej zwiększyć ilość ich spożywania. Podczas sezonu bowiem, dostarczają one więcej wartości zdrowotnych niż poza nim. Istnieją nawet specjalne diety, których głównym składnikiem są właśnie produkty sezonowe. Do takich diet należy np. dieta paleo, o której jest mowa w innym blogu sklepu bioconieco.pl na który serdecznie Państwa zapraszamy - diety niskowęglowodanowe . Aby bardziej naświetlić Państwu temat produktów sezonowych poruszamy w naszym blogu między innymi takie kwestie, jak co to są produkty sezonowe i co się do nich zalicza

Czym są produkty sezonowe?

Produkty sezonowe, jak sama nazwa wskazuje, to zbiór warzyw i owoców, które w danej porze roku są najbardziej dostępne i nie mają one długiego czasu przydatności. Oprócz tego zawierają najwięcej składników odżywczych, takich jak: witaminy, białko, węglowodany, tłuszcze. Każdej porze roku przydzielone są osobne grupy owoców i warzyw. Ze względu na to, że lato i jesień są tymi najbardziej płodnymi, tych produktów znajduje się tam więcej i dostęp do nich jest bardzo łatwy. Przy wyborze sezonowych produktów, należy zwrócić uwagę na to, aby sposób w jaki dojrzewały był naturalny i najlepiej gdyby były kupione u lokalnego sprzedawcy. Istnieją też takie, które są całoroczne i zaliczają się do każdej pory roku. Przykładowo na wiosnę, powinno się jeść takie produkty, jak:

  • Rabarbar,
  • Marchewka,
  • Botwina,
  • Kalafior.

Na przełomie wiosny i lata dieta powinna obfitować w warzywa zielone:

  • Szpinak,
  • Brokuły,
  • Szparagi,
  • Sałata.

Natomiast przełom lata i jesieni przynosi nam takie wspaniałe produkty, jak:

  • Porzeczki,
  • Truskawki,
  • Morele,
  • Śliwki,
  • Cukinia,
  • Kukurydza,
  • Pomidory.

Dlaczego warto jeść produkty sezonowe?

Jak już wcześniej wspominaliśmy, produkty sezonowe dojrzewają w naturalnych warunkach, dzięki czemu pozbawione są wszelkiej chemii, która jest dodawana do upraw owoców i warzyw importowanych, aby mogły dłużej pozostać „świeże” i nie zepsuły się podczas transportu. Produkty sezonowe zawierają również więcej składników odżywczych, których często brakuje produktom pochodzącym z importu. Jest to wynikiem ich długiego transportu. Spożywanie produktów sezonowych ma też zalety ekonomiczne, ponieważ ze względu na brak transportu są one tańsze.

Jakie produkty, w którym sezonie?

Styczeń, Luty:

  • Seler,
  • Marchew,
  • Por,
  • Pietruszka (korzeń),
  • Cebula,
  • Burak,
  • Czosnek,
  • Brukselka,
  • Brukiew,
  • Kalarepa,
  • Kapusta (czerwona, biała włoska),
  • Jarmuż,
  • Jabłko,
  • Ziemniak,
  • Gruszka,
  • Endywia,
  • Cykoria.

Marzec:

  • Roszponka,
  • Kalarepa,
  • Brukiew,
  • Kapusta( biała, włoska, czerwona),
  • Ziemniak,
  • Cebula,
  • Czosnek,
  • Por,
  • Marchew,
  • Dynie,
  • Jabłko,
  • Gruszka.

Kwiecień:

  • Szparagi,
  • Czosnek,
  • Cebula,
  • Cebula dymka,
  • Szczypiorek,
  • Por,
  • Botwina,
  • Pietruszka (natka i korzeń),
  • Roszponka,
  • Rzodkiew,
  • Ogórek,
  • Marchew,
  • Brukiew,
  • Ziemniak,
  • Seler,
  • Rabarbar,
  • Jabłko.

Maj:

  • Szczypiorek,
  • Szparagi,
  • Pietruszka (natka i korzeń),
  • Sałata (rzymska, koktajlowa)
  • Roszponka,
  • Botwina,
  • Rzodkiewka,
  • Burak,
  • Seler,
  • Ogórek,
  • Pomidor,
  • Czosnek,
  • Cebula dymka,
  • Groszek,
  • Brukiew,
  • Rabarbar, 
  • Truskawka,
  • Jabłko.

Czerwiec:

  • Kapusta włoska,
  • Kalarepa,
  • Kalafior,
  • Brokuły,
  • Pietruszka ( natka i korzeń),
  • Roszponka,
  • Rzodkiew,
  • Ogórek,
  • Marchew,
  • Brukiew,
  • Ziemniak,
  • Seler,
  • Rabarbar,
  • Jabłko,
  • Szpinak,
  • Winogrona,
  • Wiśnie,
  • Czereśnie,
  • Truskawki,
  • Borówki,
  • Fasola,
  • Bób,
  • Groszek.

Lipiec:

  • Kapusta włoska,
  • Kalarepa,
  • Kalafior,
  • Brokuły,
  • Pietruszka ( natka i korzeń),
  • Roszponka,
  • Rzodkiew,
  • Ogórek,
  • Szczypiorek,
  • Cebula dymka,
  • Marchew,
  • Botwina,
  • Ziemniak,
  • Seler,
  • Jabłko,
  • Szpinak,
  • Winogrona,
  • Wiśnie,
  • Czereśnie,
  • Truskawki,
  • Borówki,
  • Fasola,
  • Bób,
  • Groszek,
  • Arbuz,
  • Brzoskwinia,
  • Morela,
  • Jeżyny,
  • Malina,
  • Porzeczka.

Sierpień:

  • Kapusta włoska,
  • Kalarepa,
  • Kalafior,
  • Brokuły,
  • Pietruszka ( natka i korzeń),
  • Roszponka,
  • Rzodkiew,
  • Ogórek,
  • Szczypiorek,
  • Cebula dymka,
  • Marchew,
  • Ziemniak,
  • Seler,
  • Jabłko,
  • Szpinak,
  • Winogrona,
  • Wiśnie,
  • Czereśnie,
  • Borówki,
  • Fasola,
  • Bób,
  • Groszek,
  • Arbuz,
  • Brzoskwinia,
  • Morela,
  • Jeżyny,
  • Malina,
  • Porzeczka,
  • Nektarynka,
  • Jagoda,
  • Bakłażan,
  • Dynia,
  • Papryka,
  • Cukinia.

Wrzesień:

  • Kapusta (biała, czerwona),
  • Kalarepa,
  • Kalafior,
  • Brokuły,
  • Pietruszka ( natka i korzeń),
  • Roszponka,
  • Rzodkiew,
  • Ogórek,
  • Szczypiorek,
  • Cebula dymka,
  • Marchew,
  • Brukiew,
  • Ziemniak,
  • Seler,
  • Jabłko,
  • Szpinak,
  • Winogrona,
  • Borówki,
  • Figa,
  • Brzoskwinia,
  • Malina,
  • Porzeczka,
  • Jagoda,
  • Bakłażan,
  • Dynia,
  • Papryka,
  • Cukinia.

Październik:

  • Kapusta (biała, czerwona),
  • Kalarepa,
  • Kalafior,
  • Brokuły,
  • Pietruszka ( natka i korzeń),
  • Roszponka,
  • Rzodkiew,
  • Ogórek,
  • Szczypiorek,
  • Cebula dymka,
  • Marchew,
  • Brukiew,
  • Ziemniak,
  • Seler,
  • Jabłko,
  • Szpinak,
  • Winogrona,
  • Borówki,
  • Jagoda,
  • Bakłażan,
  • Pigwa,
  • Dynia,
  • Papryka,
  • Cukinia,
  • Brukselka,
  • Cykoria,
  • Żurawina.

Listopad:

  • Cykoria,
  • Brukselka,
  • Roszponka,
  • Endywia,
  • Kalarepa,
  • Kalafior,
  • Jarmuż,
  • Ziemniaki,
  • Kapusta (biała, czerwona, włoska),
  • Szpinak,
  • Marchew,
  • Pietruszka (natka i korzeń),
  • Czosnek,
  • Cebula,
  • Brukiew,
  • Seler,
  • Burak,
  • Por,
  • Jabłko,
  • Pigwa,
  • Żurawina,
  • Gruszka,
  • Dynia.

Grudzień:

  • Cykoria,
  • Brukselka,
  • Roszponka,
  • Endywia,
  • Kalarepa,
  • Kalafior,
  • Jarmuż,
  • Ziemniaki,
  • Kapusta (biała, czerwona, włoska),
  • Marchew,
  • Pietruszka (korzeń),
  • Czosnek,
  • Cebula,
  • Brukiew,
  • Seler,
  • Burak,
  • Por,
  • Jabłko,
  • Gruszka,
  • Dynia.