
Składniki:
- 350 ml mleka migdałowego
- 2 waniliowe budynie bez cukru
- 3 łyżki erytrytolu
- łyżka masła Ghee
- 1kg śliwek
- 2 szczypty kardamomu
- 2 szczypty cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 70g mąki migdałowej
- 50g mąki kokosowej
- 30g wiórków kokosowych
- 20g erytrytolu
- 1 jajko
- 100g roztopionego masła
- skórka i sok z cytryny
Szacowany czas przygotowania: 20-25 minut
Sposób przygotowania:
- Suche składniki na kruszonkę wsyp do miski
- Dodaj jajko, masło i sok wymieszaj łyżką
- Budyń zrób zgodnie z przepisem, tylko użyj mniej mleka. Dosłodź dwiema łyżkami erytrytolu.
- Śliwki przekroiłam na połówki i podsmażyłam na maśle Ghee z dodatkiem kardamonu i cynamonu
- Na koniec zasyp je ostatnią łyżką erytrytolu.
- Budyń rozłoż na dno 5 kokilek, na to śliwki i powstały sos, a na wierzch kruszonka
- Wstaw do pieca 180st na około 15min - do zarumienienia kruszonki.
Makro (na 100g):
119 kcal| B:2.3g| T:8.2g| W:11.4g