Kluczem do naszego zdrowia jest odpowiednio zbilansowana dieta. Mówi się, że jelita, to nasz drugi mózg ponieważ znajduje się w nich ok. 100 milionów komórek nerwowych odpowiedzialnych za stan naszego umysłu. Jednym z produktów, który ma fantastyczne działanie prozdrowotne na nasz układ pokarmowy i perystaltykę jelit jest TAPIOKA.

  1. Co to jest tapioka?
  2. Właściwości tapioki
  3. Zalety tapioki
  4. Tapioka - dla kogo?
  5. Zastosowanie tapioki

Zanim dowiemy się co to jest tapioka należy wiedzieć, że maniok to krzew o ciemnozielonych liściach i żółtych kwiatach osiągający wysokość do 3m, pochodzi z krajów Ameryki Południowej oraz Środkowej (gdzie jest odpowiednikiem popularnego u nas ziemniaka) i jest podstawowym składnikiem w żywieniu ponad 800 mln ludzi na świecie. Spośród ponad 100 gatunków manioka zaledwie kilka nadaje się do spożycia. Najpopularniejszy jest maniok jadalny, maniok kauczukodajny i maniok słodki. Część głównie nadająca się do spożycia, to bulwy o długości od 30 do 60 cm, grubości ok. 10 cm i wadze nawet do kilku kilogramów. Należy je porządnie umyć, ugotować, upiec, usmażyć lub poddać suszeniu – wtedy nadają się do spożycia.
Maniok

  1. Co to jest tapioka?

Tapioka, to produkt skrobiowy, hipoalergiczny, który uzyskuje się z mielonych bulw manioka. Jest to rodzaj mączki (przez wielu porównywanej do drobnej kaszy) bogatej w lekkostrawne, dobrze przyswajalne węglowodany, które stanowią ok. 90 % jej składu. W pozostałych 10% znajdziemy białko, błonnik, składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo)  i witaminy A (z manioku żółtego), B6. Tapioka występuje w różnych postaciach:

 

Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi można ją wszechstronnie stosować w kuchni. Ma działanie żelujące co pozwala na wykorzystywanie jej jako zagęszczacza różnorodnych potraw.

  1. Właściwości tapioki

Jako produkt lekkostrawny, dzięki zawartości głównie węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm, wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego, przy tym jest bardzo pożywna. Powinny ją stosować osoby, które mają problemy ze zwiększeniem masy. Tapioka jest źródłem skrobi opornej, która jest odporna na działanie enzymów trawiennych, co powoduje, że w niezmienionej postaci dochodzi do jelita grubego. Ma wpływ na wytwarzanie pożytecznych bakterii jelitowych. Tapioka nie zawiera glutenu i dlatego powinna być stosowana jako zamiennik produktów zbożowych dla osób z jego nietolerancją. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Uważa się, że jej spożywanie ma wpływ na produkcję glukozaminy potrzebnej do walki z chorobą zwyrodnieniową stawów. Posiada dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni ją spożywać ostrożnie. Niemniej wpływ skrobi opornej na regulację poziomu cukru we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę został wykazany. Tapioka nie zawiera cholesterolu.

  1. Zalety tapioki

Z całą pewnością można stwierdzić, że tapioka ze względu na swoje działanie prozdrowotne i dobroczynny wpływ na układ pokarmowy posiada ogrom zalet. Jest bardzo dobrze przyswajalna i tolerowana zarówno przez dzieci, dorosłych i osób w podeszłym wieku. Zalecana jest rekonwalescentom po przebytych ciężkich chorobach, operacjach czy zabiegach.

        4.  Tapioka - dla kogo?
 
Tapioka jest doskonałym produktem spożywczym o szerokim zastosowaniu zalecanym dla wszystkich osób, które zmagają się z problemami zdrowotnymi przewodu pokarmowego i jelit. Jako produkt bezglutenowy jest bardzo dobrym zamiennikiem dla chorych na celiakię, chorobę Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i innymi problemami żołądka, dla osób z biegunką i zaparciami. Tapioka jest produktem roślinnym i polecana jest dla tych, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego.   

      5
Zastosowanie tapioki

Tapioka ma szerokie zastosowanie dla osób stosujących dietę bezglutenową, lekkostrawną i niskobiałkową. Mąkę z tapioki używa się do zagęszczania zup, sosów różnorodnych musów. Z powodzeniem można z niej przyrządzać płaskie pieczywo, naleśniki, racuchy, krakersy, ciastka. Można ją też stosować do wypieku ciast.

Ciasto z tapioki

Granulat tapioki wykorzystuje się jako podstawę deserów, budyniów, kisieli, puddingów, legumin, galaretek. Jest podstawowym składnikiem bubble tea – zwykle zimnego napoju na bazie herbaty czarnej, zielonej, białej z dodatkiem ugotowanych kulek z tapioki, często z dodatkiem mleka, jogurtu lub soku owocowego. Ta herbata bąbelkowa pochodzi z Tajwanu i pije się ją przez grube słomki. Można ją wzbogacić przez dodanie galaretek lub kolorowych żelek.



Zapraszamy po tapiokę: TAPIOKA DLA CIEBIE