
Dużym zainteresowaniem naszych Klientów cieszy się tofu. Dlatego warto poznać co to jest tofu, jakie są właściwości zdrowotne tofu, jaki tofu ma skład i zastosowanie w kuchni.
Co to jest tofu?
Tofu, to zamiennik tradycyjnego nabiału. Pochodzi z Chin i doceniane jest w krajach Dalekiego Wschodu od ok. 2000 lat. Tofu zawiera estrogeny roślinne, które zmniejszają możliwość występowania problemów z sercem. Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego – jest to tzw. twarożek sojowy.
Co to jest koagulacja?
Koagulacja jest procesem biochemicznym, w wyniku którego ścinane jest białko. Oznacza to, że cząsteczki białka mleka (które w 80% składa się z kazeiny) łączą się ze sobą i zmieniają stan koloidalny na stan galaretowatego skrzepu, oddziela się także serwatka, którą należy odcisnąć tak, by pozostały bloki tofu. Do koagulacji mleka służy podpuszczka, która może być naturalna lub sztuczna – mikrobiologiczna (inaczej wegetariańska).
Jakie są właściwości zdrowotne tofu?
Tofu ma duże znaczenie prozdrowotne Jest bogate w białko, fosfor, wapń oraz zmniejsza zachorowania na nowotwory (np. raka piersi, raka prostaty) dzięki fitohormonom, które łagodzące także objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko osteoporozy regulują poziom cholesterolu i ciśnienia w organizmie.
Według dostępnych opracowań tofu, jak i inne produkty zawierające białko sojowe może znacząco zredukować poziom tłuszczu znajdujący się w wątrobie osób cierpiących na otyłość.
Spożywanie tofu (jak każdego innego produktu) powinno być rozsądne. Naukowcy twierdzą, że nadmiar może niekorzystnie wpływać na pamięć osób starszych i zwiększa ryzyko powstawania demencji. Poza tym nie należy w nadmiarze spożywać tofu przy kłopotach z tarczycą, gdyż wchodzi ona w interakcję z hormonami tarczycy. Soja zawarta w tofu może mieć także działanie uczulające, dlatego ostrożność powinni zachować alergicy.
Jaki jest skład tofu?
Jedna porcja tofu (100 gramów) zawiera:
- Białko: 8 gramów
- Błonnik: 1 gram
- Cynk: 6% RDI
- Fosfor: 12% RDI
- Magnez: 9% RDI
- Mangan: 31% RDI
- Miedź: 11% RDI
- Selen: 14% RDI
- Tłuszcz: 4 gramy
- Wapń: 20% RDI
- Węglowodany: 2 gramy
- Żelazo: 9% wskaźnika RDI
Witaminy
Witamina C – 0.1mg
Tiamina – 0.081 mg
Ryboflawina – 0.052 mg
Niacyna - 0.1956 mg
Witamina B6 - 0.047 mg
Kwas foliowy - 15 μg
Witamina A – 85 IU
Witamina K - 2.4 μg
Tłuszcze
Kwasy tłuszczowe nasycone - 0.691 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 1.056 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 2.699 g
Tofu zawiera jedynie 70 kalorii.
Jakie jest zastosowanie tofu w kuchni?
Odnajdziemy w kuchni wiele odmian tofu. Można tofu wykorzystać do każdej potrawy. Wkomponowuje się w różnego rodzaju sałatki, surówki, dodaje się do warzyw, zup, jajecznicy. Można nabyć gotowe dania z tofu w formie kotlecików lub w formie miękkiej kostki idealnej do przetworzenia według uznania. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo:
- tofu naturalne
- tofu wędzone
- tofu wędzone z migdałami
- kotleciki tofu - pizza
- kotleciki tofu po japońsku
- kotleciki tofu z czosnkiem
- tofu- rosso