Dużym zainteresowaniem naszych Klientów cieszy się tofu. Dlatego warto poznać co to jest tofu, jakie są właściwości zdrowotne tofu, jaki tofu ma skład i zastosowanie w kuchni.

Co to jest tofu?

Tofu, to zamiennik tradycyjnego nabiału. Pochodzi z Chin i doceniane jest w krajach Dalekiego Wschodu od ok. 2000 lat. Tofu zawiera estrogeny roślinne, które zmniejszają możliwość występowania problemów z sercem. Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego –  jest to tzw. twarożek sojowy.

Co to jest koagulacja?

Koagulacja jest procesem biochemicznym, w wyniku którego ścinane jest białko. Oznacza to, że cząsteczki białka mleka (które w 80% składa się z kazeiny) łączą się ze sobą i zmieniają stan koloidalny na stan galaretowatego skrzepu, oddziela się także serwatka, którą należy odcisnąć tak, by pozostały bloki tofu. Do koagulacji mleka służy podpuszczka, która może być naturalna lub sztuczna – mikrobiologiczna (inaczej wegetariańska).

Jakie są właściwości zdrowotne tofu?

Tofu ma duże znaczenie prozdrowotne Jest bogate w białko, fosfor, wapń oraz zmniejsza zachorowania na nowotwory (np. raka piersi, raka prostaty) dzięki fitohormonom, które łagodzące także objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko osteoporozy regulują poziom cholesterolu i ciśnienia w organizmie.

informacje o tofu

Według dostępnych opracowań tofu, jak i inne produkty zawierające białko sojowe może znacząco zredukować poziom tłuszczu znajdujący się w wątrobie osób cierpiących na otyłość.

Spożywanie tofu (jak każdego innego produktu) powinno być rozsądne. Naukowcy twierdzą, że nadmiar może niekorzystnie wpływać na pamięć osób starszych i zwiększa ryzyko powstawania demencji. Poza tym nie należy w nadmiarze spożywać tofu przy kłopotach z tarczycą, gdyż wchodzi ona w interakcję z hormonami tarczycy.  Soja zawarta w tofu może mieć także działanie uczulające, dlatego ostrożność powinni zachować alergicy.

Jaki jest skład tofu?

Jedna porcja tofu (100 gramów) zawiera:

  • Białko: 8 gramów
  • Błonnik: 1 gram
  • Cynk: 6% RDI
  • Fosfor: 12% RDI
  • Magnez: 9% RDI
  • Mangan: 31% RDI
  • Miedź: 11% RDI
  • Selen: 14% RDI
  • Tłuszcz: 4 gramy
  • Wapń: 20% RDI
  • Węglowodany: 2 gramy
  • Żelazo: 9% wskaźnika RDI

Witaminy

 

Witamina C – 0.1mg

Tiamina – 0.081 mg

Ryboflawina – 0.052 mg

Niacyna - 0.1956  mg

Witamina B6  - 0.047 mg

Kwas foliowy -  15 μg

Witamina A – 85 IU

Witamina K - 2.4 μg

 

Tłuszcze

 

Kwasy tłuszczowe nasycone - 0.691 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 1.056 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 2.699 g

Tofu zawiera jedynie 70 kalorii.

Jakie jest zastosowanie tofu w kuchni?

Odnajdziemy w kuchni wiele odmian tofu. Można tofu wykorzystać do każdej potrawy. Wkomponowuje się w różnego rodzaju sałatki, surówki, dodaje się do warzyw, zup, jajecznicy. Można nabyć gotowe dania z tofu w formie kotlecików lub w formie miękkiej kostki idealnej do przetworzenia według uznania. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo:

Tofu z bioconieco.pl 2

  • tofu naturalne
  • tofu wędzone
  • tofu wędzone z migdałami
  • kotleciki tofu - pizza
  • kotleciki tofu po japońsku
  • kotleciki tofu z czosnkiem
  • tofu- rosso
                                                                                                                Zapraszamy!