Dziś w naszym domu zagościł łosoś pieczony z zieloną kaszą jęczmienną. Dlaczego zielona? ...a dlatego, że w towarzystwie szpinaku. Wypróbujecie przepis, bo naprawdę godny polecenia dla osób lubiących zdrową kuchnię wegetariańską.
Lista zakupów:
1. Filet z łososia
2. Kasza jęczmienna kasze jęczmienne z bioconieco.pl, ja wybrałam kaszę jęczmienną BIO
3. Jedno opakowanie mrożonego szpinaku
4. 2 cebule średniej wielkości
5. Garść suszonych śliwek
6. Ekologiczna przyprawa do dań wegetariańskich (notabene fantastyczna!)
7. Sól, pieprz i według uznania inne przyprawy (ja użyłam ziół prowansalskich ekologiczne zioła prowansalskie z bioconieco.pl)
8. olej kokosowy z BIO oleje kokosowe

Sposób przygotowania:
...jest naprawdę banalnie prosty...
Po pierwsze przygotowuję kaszę jęczmienną według przepisu na opakowaniu, równocześnie podsmażam cebulę na oleju kokosowym i dodaję do lekko podduszonej cebuli mrożony szpinak. Łączę kaszę ze szpinakiem i dosypuję garść pokrojonych suszonych śliwek. Całość gotuję jeszcze chwilę na małym ogniu i dodaję przyprawy według uznania. W czasie kiedy kasza się gotuje nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Filet z łososia solę, pieprzę i skrapiam plastrem cytryny. Tak doprawiony zawijam w folię i wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min.
Łosoś z zieloną kaszą można podawać z dowolną, ulubioną surówką.

Obiad wegetariański, naprawdę palce lizać!!!