CZEGO NAJBARDZIEJ BRAKUJE CI NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ?
Każda dieta ma to do siebie, że wymaga od jej użytkownika dużego samozaparcia, silnej woli i odrzucenia zwykle tego, co jest najsmaczniejsze, a nierzadko jednocześnie najmniej zdrowe. Wiadomo, że początki diet nie są łatwe. Zwykle nasz organizm potrzebuje trochę czasu, aby przyzwyczaić się do nowych nawyków żywieniowych. Natomiast gdy te najtrudniejsze dni już miną, organizm zaczyna działać jeszcze lepiej niż przed dietą. Taki właśnie powinien być cel każdej diety – poprawa zdrowia, a także samopoczucia.
Są diety, na które ludzie przechodzą w wyniku przymusu, jakim jest najczęściej choroba. Taką dietą jest między innymi dieta bezglutenowa. Przechodzą na nią najczęściej osoby zmagające się celiakią, czyli w wielkim skrócie chorobą polegającą na nietolerancji glutenu. Dieta ta wiąże się z wieloma spożywczymi wyrzeczeniami, które mogą być uciążliwe dla osób będących zwolennikami m.in. produktów zbożowych.
Dla kogo jest przeznaczona?
Dieta bezglutenowa zalecana jest głównie osobom zmagającym się z następującymi schorzeniami:
- Celiakia – choroba mająca podłoże genetyczne, przez którą gluten wyrządza ogromne szkody organizmowi. Zaburza on wchłanianie wartości odżywczych znajdujących się w pokarmie oraz powoduje zanikanie kosmyów jelitowych, co przyczynia się do powstania różnych problemów zdrowotnych. Do objawów owej choroby należą m.in.: niedobór pokarmowy, bóle brzucha, niski wzrost, nieustanne zmęczenie, czasami nawet depresja.
- Alergia na gluten – gluten należy do grupy bardzo popularnych alergenów (z mlekiem na czele). W przypadku alergii, spożycie glutenu daje niemalże natychmiastowe objawy (od kilku minut do dwóch dni). A należą do nich: biegunka, zmiany skórne zwane „pokrzywką”, wodnisty katar.
- Choroba Duhringa – postać celiakii, której swędzące objawy pojawiają się na skórze, takie jak pęcherzyki, grudki, czy rumień. Występują głównie na łokciach, pośladkach, kolanach, w miejscu kości krzyżowej.
- Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten – niedawno odkryta nowa postać choroby z nietolerancją glutenu. Stwierdzona u osób, u których nie stwierdzono żadnej z powyższych chorób, a ich kontakt z glutenem wywołuje bóle brzucha, wysypkę, zaparcia, biegunkę, wzdęcia, uczucie ciągłego zmęczenia, a także anemię.
- Choroby autoimmunologiczne – często przy takich chorobach jak Hashimoto, czy reumatoidalne zapalenie stawów, odstąpienie od żywności zawierającej gluten, skutkuje pozytywnie na poprawę stanu zdrowia.
Jakie są zalety diety bezglutenowej?
Oczywistym jest, że jedną z największych zalet owe diety jest ustąpienie wszystkich dolegliwości z powodu chorób, w których gluten nie jest mile widziany. Jest to na pewno zaleta bardzo doceniania przez osoby, które się z owymi chorobami zmagają. Co natomiast z osobami, które decydują się, bądź rozważają przejście na bezglutenową dietę? Dla nich również płynie wiele zdrowotnych korzyści poprzez eliminację glutenu. Do głównych zalet diety bezglutenowej, należą:
- Poprawa samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia,
- Wchłanianie składników odżywczych przez organizm,
- Regeneracja błony śluzowej jelita,
- Odzyskanie utraconej tkanki tłuszczowej,
Jakich produktów unikać na diecie bezglutenowej?
Jak sama nazwa wskazuje, na diecie bezglutenowej zakazane są wszystkie produkty spożywcze zawierające gluten. Poniżej znajdą Państwo spis głównych produktów, które go zawierają i których na owej diecie trzeba się wystrzegać.
Nabiał:
- Produkty z ziarnami zbóż,
- Napoje mleczne ze słodem jęczmiennym
Tłuszcze:
- Olej z kiełków pszenicy
Cukier:
- Słód jęczmienny,
- Ciasta, ciastka upieczone z mąk i proszków zawierających gluten
Zboża i wszelkie produkty z nich wykonane (mąka, płatki, makaron, pieczywo):
- Pszenica
- Jęczmień
- Żyto,
- Owies,
- Orkisz,
Napoje:
- Piwo,
- Kawa zbożowa,
- Kakao owsiane
Przyprawy:
- Sos sojowy
Zupy:
- Zaprawiane ciastem
Inne:
- Opłatek świąteczny,
- Wegetariański zastępnik mięsa – seitan,
- Białko roślinne hydrolizowane.
Najpopularniejsze zamienniki na diecie bez glutenu
Dla osoby, która została zmuszona zrezygnować ze wszelkich produktów zawierających gluten, na rzecz poprawy stanu zdrowia, odnalezienie się w nowym sposobie odżywiania może nie być łatwe. Na całe szczęście powstało mnóstwo smacznych i zdrowych zamienników bezglutenowych, które zostały stworzone z myślą właśnie o takich ludziach. Chociażby w naszym ekologicznym sklepie bioconieco.pl, można znaleźć takie niesamowite produkty jak bezglutenowe mąki, które umożliwiają wyrób własnych, domowych wypieków. Dla tych, którzy wolą z kolei produkty gotowe, mamy wiele rodzajów bezglutenowego pieczywa, a nawet całych dań obiadowych. Mogłoby się wydawać, że przechodząc na dietę bezglutenową, możemy pożegnać się ze wszelkimi płatkami na mleku czy musli. Otóż nic bardziej mylnego. Istnieją bowiem wspaniałe bezglutenowe zamienniki w postaci bezglutenowych musli i płatków, które swoim smakiem potrafią uświetnić nie jeden poranek. Fani makaronów również mogą czuć się pocieszeni, ponieważ jest ich wiele różnych rodzajów w edycji „Gluten Free”. A jeżeli mowa o makaronie, to nie może zabraknąć bezglutenowego sosu, który dopełni smak wielu potraw. Najlepsze zostawiając na koniec, nie można pominąć jakże smacznego i potrzebnego zamiennika, jakimi są bezglutenowe przekąski, także słodycze. Z tak wieloma produktami, które we wspaniały sposób zastępują produkty pełne glutenu, łatwiej jest zapomnieć o tych, których może czasami trochę na tej diecie brakować.