Jesienna zupa dyniowa dla wegetarian, wegan i osób z nietolerancją glutenu

Zupa z dyni - przysmak, który każdy powinien spróbować. Jest zdrowa pożywna i łatwa do przyrządzenia. Łagodnie działa na układ pokarmowy i jelita, doskonała dla osób z nietolerancją glutenu, rekonwalescentów i dla wszystkich, którzy potrzebują lekkostrawnych posiłków.

Dynia - jesienne jadalne warzywo o dekoracyjnym wyglądzie. Jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym mało kaloryczna, zawiera dużo błonnika i jest bardzo pożywna. Charakteryzuje się zawartością potasu i kwasu foliowego. Zawarty w dyni beta-karoten chroni organizm przed wolnymi rodnikami, których nadmiar może powodować choroby nowotworowe, miażdżycę czy szybsze starzenie się.W kuchni szerokie zastosowanie ma miąższ dyni i jej pestki. Miąższ dyni można spożywać na surowo (np. jako dodatek do sałatek), gotowany, smażony, pieczony. Pestki dyni mają dużą zawartość cynku i lecytyny, wpływają korzystnie na dobrą przemianę materii, poprawiają funkcjonowanie mózgu. Olej z pestek dyni jest bardzo zdrowy i oprócz dużej zawartości witamin i minerałów obniża także poziom cholesterolu.  

Przepis na zupę dyniową wegetariańską

Należy przygotować:
1 dynię (obraną i wydrążoną z pestek), pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler), dodatkowo 3 marchwie, 2 bataty, 1 cebulę, opcjonalnie można dodać gotowaną soczewicę, przyprawy (ja dodałam sól, pieprz, paprykę przyprawę do dań wegetariańkich, ziele angielskie, liście laurowe, świeży lubczyk), kilka suszonych grzybków.

Przepis:
Wszystkie warzywa oprócz cebuli myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Obraną cebulę podpalamy w całości nad ogniem (można z tego zrezygnować, ale daje dobrego posmaku, podobnie jak dodana do rosołu). Dodajemy suszone grzybki i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu część warzyw można zblendować - -powstanie wtedy pyszny, zdrowy krem dyniowy. Do ugotowanej zupy można dodać soczewicę przygotowaną wedłu przepisu na opakowniu. 

Zupa dyniowa jest doskonała dla wegetarian, sycąca i pyszna, ważne żeby dobrze doprawić ją do smaku. 

Produkty ze sklepu bioconieco.pl do wykorzystania:
przyprawy ekologiczne
soczewica ekologiczna
ekologiczne produkty z dyni