
Żywe kultury bakterii to pałeczki kwasu mlekowego, które przywracają mikroflorę naszych jelit do równowagi. Powszechnie zwane są probiotykami (z greckiego znaczy wspomagać życie), a jak wiadomo te określone szczepy bakterii, które "koczują" w naszym przewodzie pokarmowym działają ochronnie na ścianki jelit obniżjąc ich pH. Najbardziej znane są dwie grupy bakteri:
1. Bifidobacterium, które łagodzą dolegliwości jelita drażliwego oraz inne problemy układu trawiennego,
2. Lactobacillus, pomagają przy trawieniu laktozy, zwalczają biegunki.
Żywe kultury bakterii chronią nasz układ pokarmowy przed negatywnymi skutkami antybiotykotreapii, wzmaciają układ odpornościowy broniąc przed infekcjami, wspomagają walkę z chorobą Leśniowskiego-Crohna i z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zmniejszają wzdęcia, zatwardzenia, regulują problemy z wypróżnianiem.
Mówi się też, że jelita to nasz drugi mózg. Jesli więc zaburzona jest mikroflora jelit i ich praca, to ta sytuacja niekorzystnie wpływa także na funkcjonowanie układu nerwowego i samopoczucie.
Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu jogurtu naturalnego, kefiru, twarogu, śmietany zwane są zakwaskami (służą do ukwaszenia mleka) i nie zawierają glutenu. Przygotowany za ich pomocą domowy produkt nie zawiera żadnych dodatkowych składnikich, jak np. mleko w przoszku, zagęstniki, cukier, barwniki, wzmacniacze smaku, ma najwyższą swieżość i smak. Bakterie zawarte w zakwaskach nie są modyfikowane genetycznie. Aby przygotować domowy np. jogurt należy użyć mleka najlepiej 3,2% lub 2%, zakwaskę i słoik.
Naprawdę wypróbujcie, zawsze się uda, nie będziecie żałować:
https://bioconieco.pl/category/?q=zakwaski#top
Mówi się też, że jelita to nasz drugi mózg. Jesli więc zaburzona jest mikroflora jelit i ich praca, to ta sytuacja niekorzystnie wpływa także na funkcjonowanie układu nerwowego i samopoczucie.
Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu jogurtu naturalnego, kefiru, twarogu, śmietany zwane są zakwaskami (służą do ukwaszenia mleka) i nie zawierają glutenu. Przygotowany za ich pomocą domowy produkt nie zawiera żadnych dodatkowych składnikich, jak np. mleko w przoszku, zagęstniki, cukier, barwniki, wzmacniacze smaku, ma najwyższą swieżość i smak. Bakterie zawarte w zakwaskach nie są modyfikowane genetycznie. Aby przygotować domowy np. jogurt należy użyć mleka najlepiej 3,2% lub 2%, zakwaskę i słoik.
Naprawdę wypróbujcie, zawsze się uda, nie będziecie żałować:
https://bioconieco.pl/category/?q=zakwaski#top